Unde ma cazez?

Unde mananc?

De unde cumpar?

Categorii:

 • Auto

  Auto, Scoli de Soferi, Benzinarii ...

 • Constructii

  Amenajari, Firme constructii, Hidroizolatii, ...

 • Divertisment

  Baruri, Puburi, Cluburi, Discoteci, ...

 • Educatie

  Biblioteci, Educatie, Galerii de ...

 • Liberi Profesionisti

  Electricieni, Zidari, Zugravi, Instalatori, ...

 • Lucruri de facut

  Distractii ...

 • Sanatate

  Infrumusetare, Stomatologie, Ginecologie, ...

 • Servicii

  Agentii imobiliare, Avocati, juristi, ...

 • Shopping

  Centre Comerciale, Alimentare, Articole ...

 • Turism

  Hoteluri, Pensiuni , Puncte Turistice, ...

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi pe mail noutati saptamanal

Aboneaza-te la newsletter

Trimite pe Yahoo


ATENTIE LA CAPUSE!

ATENTIE LA CAPUSE!

Deşi sunt mici şi par inofensive, căpuşile sunt insectele prin intermediul cărora se transmit mai multe boli, care nediagnosticate şi netratate la timp pot fi fatale. Muşcătura de capuşă este nedureroasă, însă aceasta poate fi observată la nivelul pielii deoarece creşte în dimensiune, în special după ce s-a hrănit cu sânge. Din acest motiv, se recomandă ca după fiecare ieşire la iarbă verde să se efectueze un autocontrol al tegumentelor, inclusiv al scalpului, pentru a depista orice capuşă ataşată care va trebui extrasă cât mai repede.
Dacă am descoperit că ne-a muşcat o căpuşa este recomandabil să vă adresaţi medicului pentru a o extrage. Căpuşa trebuie extrasă de către un chirurg sub lupăşi cu instrumente adecvate. Resturile de insectă rămase sub plagă chiar şi microscopice, pot facilita infestarea cu Borellia Burgdorferi sau suprainfectia cu germeni comuni din mediu. Nu încercaţi să eliminaţi singuri căpuşa apelând la diferite substanţe cum ar fi alcoolul, uleiul.
Adresaţi-vă unui infecţionist, acesta vă va administra un tratament profilactic specific în funcţie de zona unde a fost achiziţionată căpuşa, durata ataşarii, aspectul local al leziunii, caracteristicile individuale medicale şi fiziologice ale persoanei muşcate.

CE BOLI NE POATE TRANSMITE CĂPUSA?
Muşcătura de căpuşă poate fi periculoasă deoarece aceasta poate transmite mai multe boli bacteriene, cum ar fi borrelioza (boala Lyme), cât şi boli virale (encefalita de capuşe), boli parazitare (babesioza), febra recurentă sau febra hemoragica Crimeea-Congo.

CĂPUSILE SI LYME
În ultimii ani, în România tot mai mulţi pacienţi au contractat boala Lyme după ce au fost muşcaţi de căpuşe. Boala Lyme este o afecţiune determinata de o spirocheta, Borrelia spp., cu evoluţie în etape. Numele de Borrelia Burgdorferi (sensu lato = în sens larg) este generic, boala putând fi generată de una sau mai multe tulpini de Bb în infecţie.

CUM SE TRANSMIT?

Infecţia se poate transmite numai dacă căpuşele au stat ataşate suficient sub piele pentru a se hrăni cu sânge. Riscul de infectare este destul de mic, dacă pacientul s-a adresat în timp util medicului. Medicii afirmă că specia de căpuşe prin care se poate transmite boala Lyme au nevoie de minimum 36 de ore pentru a se hrăni cu sânge.

SEMNELE BOLII
Eritemul cutanat este primul semn al bolii şi apare la scurt timp după muşcătura de capuşă. Evoluţia este însă autolimitantă, eritemul dispărând după câteva zile. În lipsa tratamentului antibiotic specific, după câteva săptămâni sau luni se poate instala stadiul secundar al bolii, prin migrarea sistemica a spirochetelor. În aceasta etapă pacientul prezintă mialgii (dureri musculare), artalgii, artrite sau are probleme cardiace. În cazuri mai rare, pot aparea si probleme neurologice-neuroborelioza, care are manifestari extrem de difuze şi nespecifice. De aceea, multe din bolile cu simptomatologie asemănătoare, cum ar fi bolile autoimune sau scleroza multiplă, sunt deseori confundate cu neuroborelioza. Stabilirea diagnosticului de neuroborelioză este extrem de dificil şi necesită internarea pacientului într-o clinică de boli infecţioase, cu evaluare serologică, tehnici de biologie moleculară, dar şi alte investigaţii imagistice performante”. Pentru a evita muşcăturile de căpuşe şi contactarea anumitor boli, medicii ne recomandă să utilizăm loţiuni sau spray-uri cu efect de respingere a capuşelor, care se aplică pe piele în toate zonele expuse, dar săşisă ne examinăm cu atenţie corpul după ce ne-am întors de la picnic, astfel se poate detecta şi extrage la timp căpuşa.

 Articol preluat de la www.medlife.ro

Comentarii:

Adauga un comentariu:

(*) Campuri obligatorii